PREZENTACIJA BUGARSKIH UNIVERZITETA STUDENTIMA I SREDNJOŠKOLCIMA TOKOM MAJA

Prorektorica za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Sanja Peković sastala se danas sa ambasadorkom Bugarske u Crnoj Gori Meglenom Plugčiev povodom organizovanja predstavljanja bugarskih univerziteta kroz „Open day” aktivnost, koji bi za studente Univerziteta i srednjoškolce bila organizovana tokom maja. 

Na sastanku je razmotreno više mogućnosti za prezentaciju bugarskih univerziteta crnogorskim studentima i srednjoškolcima, koje će biti konkretizovane u daljoj bliskoj saraadnji Univerziteta i Ambasade Mađarske.

Ambasadorka Plugčiev je ukazala da sličnost jezika, kulture, pa i mentaliteta crnogorskog i bugarskog naroda je prava osnova za intenziviranje razmjene studenata, ali i  organzaciju gostujućih predavanja  profesora iz obje zemlje.

Na sastanku su učestvovali, u ime UCG, i Nikolina Radulović, iz Kancelarije za međunarodnu saradnju i dr Srna Sudar, rukovodilac Kancelarije za projektnu aktivnost, kao i voditelj politčkog i konzularnog odjela Ambasade Mađarske Vasil Durev.

Radulović i Sudar su ukazale da je saradnja univerziteta dvije zemlje podržana i Erasmus + programom kao i zajedničkim projektnim aktivnostima. UCG u okviru Erasmus + programa ima saradnju sa Ekonomskim univerzitetom u Varni, Nacionalnom akademijom umjetnosti u Sofiji, kao i Ekonomskom akademijom DA Cenov u Svištovu čija dva doktoranda, posredstvom saradnje i programa razmjene, borave na Ekonomskom fakultetu UCG

Kada je riječ o projektnoj aktivnosti, Bugarska je partner u okviru dva projekta: „Jačanje master kurikuluma u upravljanju vodenim resursima – SWARM“ i „Harmonizacija i inoviranje studijskog programa doktorskih studija za unapređenje zdravlja biljaka i održivu poljoprivredu – HarISA“.

O. Đ.

Back to Top