Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta: KAMPANJA ZA MLADE „DEMOKRATIJA OVDJE, SADA”

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) Crne Gore saopštilo je da je Evropska omladinska fondacija (EYF) raspisala javni poziv za omladinske organizacije koje traže sredstva za organizovanje aktivnosti u kontekstu omladinske kampanje za revitalizaciju demokratije „Demokratija ovdje, demokratija sada”. Kampanju je pokrenuo Savjet Evrope sa ciljem revitalizacije demokratije i jačanja međusobnog povjerenja između mladih ljudi i demokratskih institucija i procesa. Ona se fokusira na pristup ljudskim pravima, isticanje značaja proaktivnog pristupa mladih i uticaja digitalizacije kao faktora demokratizacije.

Aktivnosti koje se prijavljuju u okviru javnog poziva moraju biti usklađene sa Prioritetima Savjeta Evrope za mlade 2022-2025 u okviru kojih su kao fokus teme za 2022. godinu odabrane: Revitalizacija pluralističke demokratije, Mladi i pristup pravima, Zajednički život u mirnom i inkluzivnom društvu, te Omladinski rad.

U okviru poziva, omladinske organizacije mogu podnijeti prijave za grantove za pilot aktivnosti koje će implementirati lokalne i nacionalne omladinske organizacije.

Pilot aktivnosti moraju imati obrazovni karakter, a mogu se odnositi na treninge, sastanke sa stručnjacima, lokalne radionice, lokalne akcije, posjete, kampanje, radionice u školama, festivale itd. Maksimalno trajanje projekta pilot aktivnosti je šest mjeseci, a predviđeni budžet je 15.000 eura,  od čega cio iznos pokriva EYF.

Prijave za pilot projekte mogu podnijeti regionalne mreže nevladinih organizacija za mlade, nacionalne nevladine organizacije za mlade i lokalne nevladine organizacije za mlade.

Prijave za međunarodne aktivnosti podrazumijevaju međunarodne sastanke mladih lidera u Evropi koji doprinose razvoju sektora za mlade Savjeta Evrope, u smislu tema, metodologije i evropske dimenzije. Predviđeni budžet projekta iznosi 20.000  eura, a EYF pokriva tri četvrtine, dok su aplikanti u obavezi da iz sopstvenih ili drugih izvora pokriju preostalu jednu četvrtinu budžeta. Projektom bi bili pokriveni troškovi putovanja, smještaja i hrane za učesnike, kao i honorari za predavače, izradu promotivnog materijala, iznajmljivanje prostora i opreme.

Prijave za međunarodne aktivnosti mogu podnijeti međunarodne nevladine organizacije za mlade, međunarodne mreže nevladinih organizacija za mlade, regionalne mreže nevladinih organizacija za mlade, nacionalne nevladine organizacije za mlade (u saradnji sa najmanje tri druge nacionalne nevladine organizacije ili mreže za mlade iz različitih država; ili jednom međunarodnom nevladinom organizacijom ili mrežom).

Onlajn info sesije o pozivu biće organizovane 19. aprila od 10 do 12 sati, na engleskom jeziku, i 21. aprila u isto vrijeme na francuskom jeziku.

O. Đ.

Back to Top