Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će ispitati navode da su tokom eksterne provjere znanja iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti pojedini osnovci juče prepisivali i koristili mobilne telefone prilikom rješavanja testova, kazali su iz  ovog resora Pobjedi.

Eksterna provjera znanja za deveti razred počela je juče i traje do četvrtka. Pojedini profesori ili roditelji obavijestičli su juče predstavnike NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore i da su uočili nepravilnosti tokom polaganja ove vrste testa.

Iz Ministarstva su pozvali sve roditelje, učenike ili nastavnike koji imaju bilo kakav dokaz ili primjedbu, da im se obrate, i dodali: „I pored toga, Ministarstvo će ispitati navode o prepisivanju i korišćenju mobilnih telefona tokom provjere znanja“.

Iz  ovog resora istakli su da su direktori škola, školski koordinatori, test-administratori, ocjenjivači, učenici i svi koji su uključeni u pripremu i sprovođenje male mature dužni da se ponašaju u skladu s Pravilnikom koji je donijelo Ministarstvo i i Uputstvom za realizaciju, koje donosi Ispitni centar.

Prošle godine, takođe, se pisalo o zabilježenim neregularnostima tokom polaganja ovih testova. Pojedini učenici su prije početka rješavanja testova eksterne provjere znanja fotografisali stranice testa i slali ih putem društvenih mreža drugim đacima kako bi mogli da im pripreme odgovore.

U članu 21 postojećeg pravilnika Ispitnog centra piše da prije početka provjere znanja član komisije, odnosno test-administrator, daje odgovarajuća uputstva učenicima koja se odnose na način rada i ponašanja, saopštava da je učenik dužan da zadatak radi samostalno, upućuje na način izrade zadatka i upotrebu dozvoljenih pomagala u skladu sa ispitnim katalogom. Unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u prostoriju u kojoj se obavlja provjera znanja nije dozvoljeno.

 

Izvor: pobjeda.me

Back to Top