U OŠ „Polica“ realizovan projekat „Vrijeme je za STEM“: UČENICI UŽIVALI U STVARALAČKIM AKTIVNOSTIMA

U OŠ „Polica“ kod Berana realizovali su projekat „Vrijeme je za STEM“ koji je osmislila profesorica fizike Marina Andrijević-Petrović iz NVO „Oaza znanja“ Podgorica.

Učenici prvog i drugog razreda ove vaspitno-obrazovne ustanove sa mentorkom mr Milicom Kukalj-Miketić pokazali su veliko interesovanje. Oni su uživali u stvaralačkim aktivnostima kojima su obilježili važne datume: Svjetski dan borbe protiv raka (puštanje balona, poruke podrške), Dan zaljubljenih (pravljenje plakata),  i Dan školske igre − igre na snijegu, te u pripremanju izložbe predmeta koji su se nekada koristili u cilju očuvanja svoje tradicije.

Đaci su predstavili svoje radove u vidu fotografija na Facebook grupi.

Ovoj projekat je nastao poslije nekoliko obuka i seminara o ključnim kompetencijama i STEM konceptu u obrazovanju.

STEM je najinovativniji i najvažniji kada je u pitanju savremeno i kvalitetno obrazovanje. Riječ je o pristupu koji se fokusira na usvajanje znanja i vještina iz četiri ključne oblasti: nauke, tehnologije, inžinjerstva i  matematike.

Ono što posebno odlikuje ovaj koncept jeste 4K princip: Kreativnost, Kolaboracija, Kritičko razmišljanje i Komunikacija. Zahvaljujući njima učenici, umjesto na pasivan način, znanja usvajaju aktivno, kroz realne primjere i multidisciplinarne projekte, radeći u istraživačkim timovima.

Lj. V.

 

Back to Top