PROFESORI SA RUMUNSKE POMORSKE AKADEMIJE POSJETILI POMORSKI FAKULTET U KOTORU

Višegodišnja saradnja Pomorskog fakulteta Kotor i Pomorske akademije „Mircea cel Bătrân“ iz Rumunije uspješno je nastavljena i ove 2021/22. studijske godine. Posredstvom Erasmus+ programa  mobilnosti akademskog osoblja od 14. do danas Pomorski fakultet Kotor posjetili su profesori Andrei BĂUTUDan LASCUDaniel Constantin MĂRĂŞESCUAdrian POPA i Dragos – Ionut SIMION.

Tom prilikom razmijenjena su znanja i iskustva iz oblasti obrazovanja budućih pomoraca. Pored toga, predstavljena su im savremena sredstva koje koristi Pomorski fakultet Kotor u obrazovanju: simulatori, laboratorije, računarski centri i ostali infrastrukturni kapaciteti Fakulteta.

U skladu sa tipom mobilnosti, gostujući profesori su održali predavanja za studente sa tehničkih studijskih programa u okviru predmeta Savremene koncepcije održavanja na sljedeće teme: čvrstoća materijala, sigurnost broda i kontrola oštećenja. Pored toga, studenti su kroz interesantnu prezentaciju dobili informacije o istoriji, nastavnim i infrastrukturnim kapacitetima Pomorske akademije „Mircea cel Bătrân“ iz Konstance, kako bi u perspektivi mogli studirati na ovoj instituciji.

U zimskom semestru 2021/22. studijske godine ostvaren značajan broj studentskih mobilnosti sa Pomorskom akademijom „Mircea cel Bătrân“, i to po četiri odlazne i dolazne mobilnosti. Takođe, u toku je realizacija dvije dolazne studentske mobilnosti sa te Akademije.

Zaključeno je da će se saradnja nastaviti i u budućem periodu uz povećanje broja razmjena na svim nivoima.

O. Đ.

 

Back to Top