Na međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu: VELIKA ZLATNA MEDALJA KOTORSKOM POMORSKOM FAKULTETU

Na 17. Međunarodnom sajmu obrazovanja ,,Putokazi“ u Novom Sadu Velika zlatna medalja iz oblasti visokog obrazovanja dodijeljena je Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore (UCG). Odluku o dodjeli nagrade donijela je centralna Komisija za ocjenjivanje kvaliteta obrazovno-vaspitnih ustanova kojom je predsjedavao prof. dr Radovan Pejanović, predsjedavajući Fonda za nauku Republike Srbije. Članovi Komisije bili su i prof. dr Marijana Dukić-Mijatović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, akademik prof. dr Volfgang Rorbah iz Evropske akademije nauka i umjetnosti, kao i drugi renomirani predstavnici iz regiona.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u okviru Novosadskog sajma nagradu je, u ime Pomorskog fakulteta Kotor, primio dekan prof. dr Špiro Ivošević. On je ovom prilikom izjavio da je nagrada upravo potvrda međunarodne prepoznatljivosti kvaliteta i značaja obrazovnog procesa koje decenijama baštini ova specifična visokoškolska institucija.

- Nagrada je uručena sadašnjem menadžmentu, ali je posvećena svima koji su dali doprinos edukaciji prethodne 63 generacije studenata - kazao je Ivošević.

On je podsjetio da istorija pomorstva Boke i Crne Gore ima tradiciju od preko pet vjekova, odnosno pisani tragovi pomorskog obrazovanja datiraju još iz 1512. godine.

- Kada govorimo o Pomorskom fakultetu Kotor, ova visokoškolskih ustanova jedna od najstarijih u Crnoj Gori. Pored redovnih aktivnosti na Fakultetu, definisanih misijom i vizijom ove ustanove, ne manje značajna je njegova internacionalizacija. Proteklih skoro 20 godina, razvijanjem tri nivoa studija u okviru Bolonjskog procesa (osnovne, master i doktorske), bilježimo pohađanje nastave od strane velikog broja inostranih studenata, a zavisno od studijskog programa, učešće inostranih studenata kreće se između 5 do 15 procenata - kazao je Ivošević.

Školovanje iz budžeta na ovoj državnoj instituciji privuklo je veliki broj studenata iz zemlje domaćina ovog međunarodnog sajma – Srbije, konkretno i Vojvodine, te šireg prostora bivše Jugoslavije. 

- Naš Fakultet smješten je u Kotoru, gradu svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koji je, sasvim sigurno, najpoznatiji grad u Crnoj Gori po pitanju kulture i kulturnih znamenitosti. Ova činjenica bila je dodatna vrijednost za uspostavljanje komunikacija kroz Erasmus + program, a što je dalje dovelo do realizacije jako puno programa mobilnosti (dolaznih i odlaznih), kako nastavnika I osoblja, tako i studenata – kazao je Ivošević.

On ističe uspješnu komunikaciju i saradnju sa baltičkim zemljama, zatim Norveškom, Poljskom, Rumunijom i zemljama iz okruženja.

Pomorski fakultet Kotor proteklih godina gradi reputaciju institucije koja je prepoznata kao pouzdan partner, ne samo na prostorima nekadašnje Jugoslavije, već i šire, što nas sve intenzivnije povezuje sa drugim renomiranim i relevantnim inostranim institucijama. Ovakva dinamična i uspješna aktivnost rezultirala je potpisivanjem preko 100 sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja sa partnerskim institucijama sa preko 50 fakulteta/univerziteta iz 20 različitih zemalja – ističe Ivošević, dodajući da mu je posebno drago što je upravo ova manifestacija dodjelom Velike zlatne medalje iz oblasti visokog obrazovanja prepoznala Pomorski fakultet Kotor i Univerzitet Crne Gore kao pouzdanog partnera u dosadašnjim oblicima saradnjima, te i za buduće zajedničke projekte.

Tokom posjete Univerzitetu u Novom Sadu, predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor i UCG održali su veći broj sastanaka sa kolegama Univerziteta u Novom Sadu, Fondom za nauku Srbije i privrednim organizacijama. Na Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada, delegacija sa Pomorskog fakulteta Kotor predstavila je strateške pravce razvoja, tekuće nastavne i projekte aktivnosti, te iskazala potrebe za daljim uspostavljanjem saradnje sa domaćinima. Takođe, gosti sa Pomorskog fakulteta Kotor informisani su o djelatnostima pojedinih jedinica Univerziteta u Novom Sadu i detaljnije upoznati sa realizacijom projekta „Research and Development of Ionic Biofluids” finansiranog od strane Fonda za nauku Republike Srbije. Najavljeno je zaključivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između ova dva fakulteta, koji bi obuhvatili različite aspekte mobilnosti i naučno - istraživačkih aktivnosti od obostranog interesa.

Izvor: Pobjeda

Back to Top