PROFESORI IZ CRNE GORE U STUDIJSKOJ POSJETI FILOZOFSKOM FAKULTETU SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Prva studijska posjeta organizovana u okviru Erasmus+ projekta ReFLAME, kojim koordinira Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) uspješno je završena. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao jedan od tri evropska partnera u projektu, ugostio je kolege sa UCG, Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta Mediteran.

Doc. dr Deja Piletić, dr Branka Živković i dr Petar Božović sa Filološkog fakulteta UCG prvog radnog dana prisustvovali su radnom sastanku sa kolegama iz Centra za strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i sa kolegama sa Odsjeka za anglistiku, Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti Katedre za rusistiku, Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Katedre za srpski i crnogorski jezik i književnost, i koordinatorkama Službe za međunarodnu suradnju i Ureda za znanost i projekte.

Drugog dana učestvovali su u organizovanom obilasku Knjižnice Fakulteta, jedne od najvećih i najmodernijih visokoškolskih biblioteka u Zagrebu, te su stekli uvid u cjelokupan rad knjižnice i njen izuzetno bogati fond. Doc. dr Deja Piletić, dr Branka Živković i dr Petar Božović učestvovali su i u okruglom stolu „Nastava stranih jezika struke na Sveučilištu u Zagrebu i sveučilištima Crne Gore“. Profesori sa Filozofskog, Ekonomskog, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu održali su prezentacije o položaju i veoma dugoj tradiciji izučavanja stranih jezika struke na raznim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu. Nakon njihovih izlaganja doc. dr Deja Piletić i dr Petar Božović predstavili su rezultate istraživanja sprovedenog u prvoj fazi projekta ReFLAME koje je imalo za cilj da identifikuje potrebe studenata Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta Mediteran, potrebe akademskog osoblja tih univerziteta, kao i potrebe crnogorskog tržišta rada u pogledu nastave i kompetencija koje se odnose na strane jezike struke. Zaključci ovog istraživanja istovjetni su sa zaključcima svih učesnika okruglog stola: postoji izuzetno izražena potreba za univerzitetskom nastavom kako engleskog, tako i još barem jednog stranog jezika struke među kojima najznačajnije mjesto zauzimaju njemački, italijanski, francuski, ruski i španski jezik.

Tokom posljednja dva radna dana organizovani su sastanci sa kolegama sa Odsjeka za anglistiku sa kojima se razgovaralo o mogućnostima uspostavljanja dalje saradnje u vidu Erasmus+ mobilnosti nastavnog osoblja i studenata, učešća na konferencijama i drugim modusima saradnje. Dr Branka Živković imala je radni sastanak sa mr. sc. Alemkom Kralj Štih koja predaje engleski jezik građevinske struke na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Razgovarale su o položaju stranog jezika građevinske struke, silabusima i strukturi engleskog jezika građevinske struke kao predmeta na univerzitetskom nivou, oblicima provjere znanja i ocjenjivanja. Razmijenile su informacije o literaturi koja se koristi u nastavi, kao i o univerzitetskom udžbeniku dr Branke Živković ReFLAME Your English for Civil Engineering, jednom od 10 udžbenika koji su nastali u okviru Erasmus+ projekta ReFLAME, a koji je namijenjen prvenstveno studentima Građevinskog fakulteta.

Doc. dr Deja Piletić i dr Petar Božović prisustvovali su sastanku sa prof. Miljenom Matijaševićem, šefom Katedre za strane jezike pri Pravnom fakultetu. Tom prilikom, predstavljeni su kapaciteti Pravnog fakulteta i način organizovanja nastave stranog jezika pravne struke koji studenti Pravnog fakulteta izučavaju kao obavezan predmet tokom četiri semestra, tj. dvije godine osnovnih studija. Takođe su predstavljene i projektne aktivnosti katedre, izdavačka djelatnost i organizovanje obuke za stručno osposobljavanje sudskih tumača u okviru programa cjeloživotnog učenja. Posebna pažnja poklonjena je mogućnostima intenziviranja međuinstitucionalne saradnje.

O. Đ.

Back to Top