UNICEF i Ambasada Austrije: BESPLATAN PREVOZ I ROMSKI MEDIJATORI ZA PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE ROMA

Svega 16 odsto romske djece pohađa predškolske ustanove u Crnoj Gori. Neke jednostavne intervencije, poput organizacije besplatnog prevoza i angažovanja romskih medijatora, mogu doprinijeti značajnom povećanju ovog broja u kratkom vremenskom periodu. To su poruke koje su šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander i austrijski ambasador u Crnoj Gori Karl Miler čuli od vaspitača, ali i romskih roditelja i djece, tokom posjete nikšićkoj predškolskoj ustanovi „Dragan Kovačević“.

„Danas sam čuo da nema organizovanog prevoza do predškolskih ustanova niti romskih medijatora koji bi mogli da pomognu u povezivanju vrtića s romskim porodicama u Crnoj Gori. UNICEF, stoga, poziva lokalne i državne vlasti da romskoj djeci obezbijede besplatan prevoz do predškolskih ustanova i da angažuju romske medijatore koji će povezati vrtiće i romske zajednice. Takve intervencije će doprinijeti povećanju stope upisa Roma u predškolsko obrazovanje“, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander tokom posjete Nikšiću.

Nikšić je jedna od sedam opština u kojima se uz podršku UNICEF-a i Austrijske razvojne agencije, u saradnji s NVO Pedagoški centar Crne Gore, od 2019. godine ,uspješno realizuju inicijative za povećanje upisa romske djece u predškolske ustanove.

„Ono što smo otkrili da je veoma bitno jeste postojanje medijatora koji olakšavaju kontakt između roditelja i porodice djeteta i vrtića i da takva intervencija doprinosi povećanju broja djece koja pohađaju predškolske ustanove. Istovremeno, upoznali smo se i s problemom prevoza djece do vrtića koji se pokazao kao velika prepreka za upis romske djece u predškolsko obrazovanje. Stoga, naša molba je da lokalne zajednice i država učine sve u svojoj moći da ga riješe. Filozofija Evropske unije, ali i Austrije jeste da nijedno dijete ne smije biti izostavljeno i da moramo pružiti jednake mogućnost svoj djeci“, poručio je ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler.

Prema riječima majke iz romske zajednice čija djeca pohađaju vrtić u Nikšiću, uvođenje romskih medijatora u sve predškolske ustanove u blizini romske zajednice značajno bi doprinijelo povećanju upisa romske djece u vrtiće, kao i povećanju stope uspješnog završavanja osnovne i srednje škole među romskom djecom.

„Mnogo mi je bilo značajno kad bi romske medijatorke došle i povele djecu u vrtić. Većini pripadnika romske i egipćanske populacije koji nijesu imali uslova da vode djecu u vrtić, zahvaljujući medijatorkama i prevozu, sada djeca dolaze redovno u vrtić. Mnogo je značajno da većina djece dolazi u vrtić. To vidim iz iskustva moje djece“, kazala je Emina Maljaj, majka četvoro djece.

Direktorka predškolske ustanove „Dragan Kovačević“ Snežana Zogović istakla je, na osnovu iskustva njihovog vrtića, značaj postojanja većeg broja romskih medijatora i organizacije besplatnog prevoza radi povećanja stope upisa Roma u predškolsko obrazovanje.

„Da bi se povećao broj romske i egipćanske djece koji bi pohađali predškolsku ustanovu, potreban je romski medijator. Ono što bi svakako uticalo na veću obuhvaćenost romske i egipćanske djece i njihov dolazak u predškolske ustanove je i besplatan prevoz koji bi omogućio da oni svakodnevno pohađaju vrtić i da se što bolje integrišu“, poručila je ona.

„Pristup kvalitetnom i inkluzivnom predškolskom obrazovanju od ključnog je značaja za svako dijete, a naročito za djecu iz najugroženijih grupa kao što je romska. Predškolsko obrazovanje neophodno je za adekvatan razvoj djeteta. Ono predstavlja i moćan mehanizam za izlazak iz začaranog kruga siromaštva, jer doprinosi pravovremenom upisu u školu i boljim postignućima u kasnijem obrazovanju.

Upravo iz ovih razloga, UNICEF i Austrijska razvojna agencija podržavaju socijalnu inkluziju romske i djece sa smetnjama u razvoju na Zapadnom Balkanu. Iskustva Crne Gore iz ovog programa predstavljaju primjer dobre prakse koja pokazuje da uz dalja ulaganja i dobro planirano i koordinisano djelovanje svih aktera romska i egipćanska djeca mogu ostvariti jednak pristup predškolskom i osnovnom obrazovanju kao i sva druga djeca“, ističu iz UNICEF-a.

 

FOTO: UNICEF Crna Gora (Duško Miljanić)

Back to Top