STRUČNJACI IZ AMERIKE ISPITIVAĆE ARHEOLOŠKI MATERIJAL CRVENE STIJENE

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore (UCG) posjetili su prof. dr Gilliane Monnier i prof. Gilbert Tostevin sa Univerziteta iz Minesote (SAD), koji će do maja raditi na analizi arheološkog materijala sa lokaliteta Crvena Stijena. Oni će svoju posjetu iskoristiti da rade na strategiji predstojećih iskopavanja na lokalietetu Crvena Stijena i na osnaživanju odnosa sa akademskom zajednicom u Crnoj Gori.

Nova istraživanja pod rukovodstvom prof. Gilberta Tostevina se sprovode u kontekstu saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i Univerziteta Minesota, uspostavljene 2016. godine. Njihova svrha je ispitivanje sloja srednjeg paleolita na poznatom lokalitetu Crvena Stijena. Njihovi saradnici su arheolozi Goran Pajović iz Narodnog muzeja Crne Gore, Nikola Borovinić i Mile Baković iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore (alumnista Istorijskog instituta gdje je stekao zvanje magistra Istorije/istorije kulture i istorijske antropologije).

Profesori sa Univerziteta u Minesoti su sa svojim crnogorskim saradnicima objavili rad u časopisu Instituta „Istorijski zapisi” u broju 1-2/2020 gdje su dali pregled dosadašnjih istraživanja Crvene Stijene, kao i plan daljih istraživanja.

Tokom sastanka direktor Instituta dr Radoslav Raspopović, prof. Monnier i prof. Tostevin su razmjenili publikacije objavljene na matičnim institucijama i u razgovoru razmatrali moguće dalje oblike saradnje. Istorijski institut će, kao zvanični domaćin renomiranih članova akademske arheološke zajednice kroz formu akademskog gostoprimstva, učestvovati u njihovom aktivnom boravku. Prof. Monnier i prof. Tostevin će tokom proljeća održati i predavanja u Istorijskom institutu.

O. Đ.

 

Back to Top