CDPR: CRTEŽI I GRAFIKE ZA DJEČJE ODJELJENJE OPŠTE BOLNICEU BARU

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) doniralo je u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti (Odsjek za grafiku) sa Cetinja crteže i grafike Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Baru.

Riječ je o radovima studenata profesorke Marije KapisodeIvane Vujošević, Anđele Durutović, Jelene Mijanović, Dušice Trceta, Ivane Vučeljić, Hane Mirković, Lane Vukčević, Vukašina Tanjevića, Saške Bojić, Ine Jaganjac, Teodore Raičević, Todora Kovačevića, Ane Raičević i Sofije Roksandić.

Crteži i grafike opremljeni su tradicionalno uz pomoć Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i uručeni direktoru Opšte bolnice Bar dr Igoru Karišiku.

Kako ističu iz CDPR-a, riječ je o 21. donaciji koju ovim povodom uručuju od 2002. godine. Do sada ju je 17 puta dobio Institut za bolesti djece (IBD KCCG), a u prethodne tri godine  i dječja odjeljenja u Kotoru (2019), Nikšiću (2020) i Beranama (2021).

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacije roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), preko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se  oko 100.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina.

„Cilj obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod ove populacije, ali i ukaže na to kako da se ova bolest prepozna na vrijeme, kako se boriti protiv nje, kao i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama“, ukazuju iz CDPR-a.

Oni savjetuju da, kada se govori o preventivi, pored ostalog, trudnice treba da izbjegavaju infekcije, zračenje, pušenje i alkohol, te da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija preventiva za mnoge bolesti.

„Na sreću, procenat izlječenja je veći nego kod odraslih i preko dvije trećine oboljele djece se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto, zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja. Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izlječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi te bolesti su brzo zamaranje, bljedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Prema raspoloživim podacima, u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece od čega su dvije trećine dječaci. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (od nula do 18 godina ) u Crnoj Gori su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi. Godišnje se u toj starosnoj dobi u našoj državi registruje uglavnom između pet i deset smrtnih slučajeva od ovih bolesti“, ističu iz ove organizacije.

 

 

Back to Top