Centar za stručno obrazovanje: OBUKA ČLANOVA RADNE GRUPE ZA PISANJE STANDARDA

U organizaciji Centra za stručno obrazovanje održana je obuka članova radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnih programa Tehničar za kompjutersko konstruisanje i dizajn u mašinstvu, Tehničar obrade metala rezanjem na konvencionalnim i CNC mašinama i Obrađivač metala rezanjem na konvencionalnim i CNC mašinama.

Edukacija je organizovana onlajn putem aplikacije Zoom. U njenom radu učestvovali su predstavnici: Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, „Tara Aerospace“ AD Mojkovac, „Daido metal“ AD Kotor, kao SSŠ „Ivan Uskoković“ u Podgorici, Srednje stručne škole Pljevlja i Srednje stručne škole Bijelo Polje.

Članovima radne grupe je predstavljen koncept modularne nastave zasnovan na ishodima, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.

Prezentirani su im i novi templejti za izradu standarda stručnih kvalifikacija, kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.

Članovi radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, kao i na prevođenju aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, te formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.

Edukaciju je sproveo Alen Šabanović, nastavnik u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi u Bijelom Polju.

Radna grupa će raditi na izradi jedanaest standarda stručnih kvalifikacija: Tehničar za dizajn u mašinstvu, Tehničar za kompjutersko konstruisanje u mašinstvu, Tehničar obrade metala rezanjem na CNC mašinama, Tehničar obrade metala rezanjem na konvencionalnim mašinama, Operater na CNC mašinama, Obrađivač metala bušenjem, Obrađivač metala struganjem, Obrađivač metala glodanjem, Obrađivač metala brušenjem, Pomoćnik operatera na CNC mašinama i Pomoćnik obrađivača metala rezanjem na konvencionalnim mašinama.

Lj. V.

 

Izvor: cso.gov.me/centar

 

 

Back to Top