U PRIPREMI PROCES REAKREDITACIJE STUDIJSKIH PROGRAMA NA UNIVERZITETU CRNE GORE

U cilju pripreme reakreditacije Univerziteta Crne Gore (UCG) održana je obuka za  predstavnike svih organizacionih jedinica Univerziteta od strane  Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO).

Na obuci, na kojoj su učestvovali i prorektori UCG prof. dr Veselin Mićanović  i prof. dr Sanja Peković, predstavljeni su osnovni koraci i obaveze visokoškolskih institucija u postupku reakreditacije.

Zakonski akti, pravila o postupku i obrasci za pripremu reakreditacije dostupni su na sajtu Agencije. Visokoškolska ustanova je, kako je ukazano, u obavezi da podnese zahtjev za reakreditaciju najmanje šest mjeseci prije isteka akreditacije koja UCG-u važi do kraja studijske 2021/22. godine. Postupak se vodi na osnovu Pravila o postupku reakreditacije ustanove visokog obrazovanja. Faze ovog postupka i rokove predstavila je Tamara Đuričković, samostalni savjetnik i koordinator postupaka evaluacije u Agenciji.

Izvještaj o samoevaluaciji, koji čini sastavni dio zahtjeva za reakreditaciju ustanove, objasnila je  Ana Rutović, takođe samostalni savjetnik i koordinator postupaka evaluacije u Agenciji. Izvještaj obuhvata ukupno 10 standarda koji se sastoje od kriterijuma usklađenih sa Evropskim standardima i smjernicama za obezbjeđenje kvaliteta na Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Riječ je o sljedećim standardima koji se odnose na: politiku obezbjeđenja kvaliteta; izradu i odobravanje programa; učenje, nastava i provjeru znanja usmjerene na studenta; upis studenata, njihovo napredovanje priznavanje i setifikacija; nastavno osoblje; resurse za učenje i podrška studentima; upravljanje informacijama; informisanje javnosti; kontinuirano praćenje i periodično revidiranje programa; ciklično eksterno obezbjeđenje kvaliteta. Ispunjavanje kriterijuma vodi reakreditaciji ustanove

U otvorenoj diskusiji, nakon prezentacija, predstavnice Agencije su iskazale spremnost da pojasne i odgovore naknadno na sva dodatna pitanja predstavnika UCG, u započetom procesu reakreditacije ustanove.

O. Đ.

 

Back to Top