#NKT :PLAN UBLAŽAVANJA MJERA PO FAZAMA

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će, ako epidemiološka situacija i dalje bude pod kontrolom, u drugoj fazi ublažavanja privremenih mjera planirano je za 4. maj dati saglasnost na:

  1. Omogućavanje rada prodavnica (tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija…).
  2. Omogućavanje odlaska do vikendica u drugim opštinama.
  3. Gradski taxi prevoz, kao i lokalni javni gradski prevozu opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze novim koronavirusom.

Treća faza, pod uslovom uspješnosti druge faze počeće 18. maja i obuhvatiće: otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara.

Ukoliko se uspješno savladaa i ova faza, četvrta bi počela 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni gradski i međugradski saobraćaj, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Postizanje postavljenih ciljeva i ublažavanje mjera zavisiće, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović, od rezultata cijelog našeg društva u ispunjavanju šest ključnih kriterijuma:

  • Da širenje infekcije držimo pod kontrolom.
  • Dalje značajno testiranje, praćenje izolacije i kontakata.
  • Dalja posebna pažnja i briga o zdravstvenim ustanovama i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijma,
  • Uspostavljanje jasno propisanih preventivnih mjera na svakom radnom mjestu.
  • Maksimalno smanjivanje rizika od unosa virusa iz drugih država,
  • Puno uključivanje i angažovanje građana – jer svaki pojedinac ima ključnu ulogu u omogućavanju održavanja stabilnog stanja.

Potpredsjednik Simović je saopštio na konferenciji za medije da nadležne institucije svakodnevno prate, analiziraju i preduzimaju mjere kao odgovor na pandemiju COVID-19 i da je ublažavanje mjera direktno zavisno od poštovanja dosadašnjih mjera. „Pripremamo se i za nova ublažavanja.

Back to Top