ZAVOD ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA NA FESTIVALU „DANI NAUKE I INOVACIJA“ PREDSTAVIO E-LEKTIRE

U organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) – Podgorica danas su u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore osnovcima iz podgoričkih škola „Štampar Makarije“ i „Oktorih“ predstvljena digitalna izdanja, e-lektire „Crvenkapa“ i „Doživljaji mačka Toše“, kao i digitalni sadržaji iz oblasti bezbjednosti djece na internetu i sadržaji namijenjeni djeci sa posebnim obrazovnim potrebama.  

Na prezentaciji pod nazivom „Digitalna transformacija obrazovnih sadržaja“ govorili su direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Svetlana Drobnjak, direktorica ZUNS-a Aleksandra Hajduković, koordinatorka obrazovnog programa UNICEF-a Maja Kovačević i izvršni direktor firme Kodelab (Codelab) Aleksandar Dlabač

„Svjesni smo svi da je digitalno okruženje postalo i okruženje djece. Međutim škola još uvijek nije prerasla u okruženje koje snažno podržava razvoj digitalnih i ostalih kompetencija. Naši učenici su dio globalne digitalne generacije koja u našim uslovima već dostiže stopu od 95 posto upotrebe računara i skoro 96 odsto interneta. Međutim, dominantna je upotrba računara za učenike u društvenim mrežama, ali to ne znači da posjedujemo dovoljan nivo digitalnih kompetencija‟, ukazala je Drobnjak.

Ona je dodala da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nosilac Strategije za digitalizaciju obrazovnog sistema i realizator njenih ciljeva.

„Tim dokumentom želimo razviti nove elektronske usluge, unarijediti rad javnog sektora i međuresorske saradnje, kao i stvoriti odgovarajuće uslove u obrazovno-vaspitnim ustanovama za uspješno unapređenje svih digitalnih procesa i time doprinijeti kvalitetu i inkluzivnosti obrazovanja. Želimo razviti i unaprijediti digitalne vještine učenika, koje su im potrebne za dalje učenje, za proces cjeloživotnog učenja, za tržište rada i za funkcionisanje u društvu koje će biti zasnovano na znanju i inovacijama. To je jedan od naših prioritetnih ciljeva‟, poručila je, uz ostalo, Drobnjak.

Aleksandra Hajduković je naglasila da su danas izdavaštvo, kao i bilo koja ljudska djelatnost, nezamislivi bez široke upotrebe modernih tehnologija.

„Upravo to je razlog koji nas je naveo da tokom prošle godine počnemo aktivnosti na planu digitalizacije sadržaja. Odlučili smo da to budu sadržaji koji nisu usko povezani sa udžbeničkom literaturom. U tom dijelu planirano je da Zavod uradi sadržaje iz domena elektronskih lektira, sajber bezbjednosti, kao i sadržaje namijenjene djeci sa posebnim obrazovnim potrebama. Oni će se sukcesivno izrađivati i biće gotovi do kraja ove godine, a dostupni su na sajtu Zavoda za udžbenike i na platformi Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija ‘Digitalna škola’‟, kazala je Hajduković, dodajući da je za realizaciju navedenih poslova zadužena firma Kodelab.

Ona je najavila da će uskoro biti raspisan javni poziv za izradu digitalnih sadržaja na temu medijske pismenosti i prava djece.

„Pored toga, krenućemo sa digitalizacijom sadržaja koji će biti dopuna štampanom udžbeniku. U tom pravcu, već smo izvršili istraživanje tržišta i nadam se da ćemo u narednom mjesecu raspisati tender za nabavku platforme za digitalne udžbenike‟, ukazala je Hajduković.

Prema njenim riječima, digitalni sadržaji nikako neće dovoditi u pitanje postojanje štampanih udžbenika. Ovo je u skladu sa najnovijim iskustvima u visokorazvijenim državama, koje se i pored široke upotrebe modernih tehnologija u obrazovanju, nikako ne žele odreći štampanih udžbenika.

Misija UNICEF-a u Crnoj Gori već godinama veliku pažnju posvećuje unapređenju sistema obrazovanja, a u novije vrijeme posebno digitalizaciji u obrazovanju. O tome, ali i o planovima u budućnosti govorila je Maja Kovačević.        

Sve predstavljene sadržaje digitalno je uobličila firma Kodelab, a kako je tekao sav taj proces govorio je Aleksandar Dlabač.

O. Đ.  

Back to Top