USVOJENA STRATEGIJA INTERNACIONALIZACIJE UNIVERZITETA CRNE GORE ZA PERIOD 2021-2026. GODINE

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) usvojio je Strategiju internacionalizacije Univerziteta Crne Gore za period 2021-2026. Godine, koja predstavlja akademsku agendu i strateški okvir za povećanje međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti UCG,  prvenstveno u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskom istraživačkom prostoru.

Tim dokumentom su definisani održivi ciljevi u okviru internacionalizacije četiri prioritetne oblasti:  nastavnih aktivnosti, istraživanja, mobilnosti studenata i osoblja i međunarodno pozicioniranje, saopštili su iz Rektorata.

Ciljevi su usmjereni na jačanje i razvoj profila UCG kao međunarodno priznatog i atraktivnog centra znanja i istraživanja. U izradi Strategije internacionalizacije učestovali su članovi radnog tima projekta pod nazivom IESP, kojim koordinira Rektorat UCG. Konstruktivne sugestije su dale partnerske institucije iz EU: Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet iz Kadiza i Univerzitet Azurna Obala, kao i partnerske institucije iz Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke i Agencija za kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju. Takođe, akademska zajednica UCG je bila uključena u izradu Strategije internacionalizacije preko prodekana/koordinatora za međunarodnu saradnju organizacionih jedinica UCG i predstavnika studentskog parlamenta.

Strategija internacionalizacije UCG 2021 - 2026. se zasniva na polaznim premisama sveobuhvatne Strategije razvoja UCG 2019 - 2024. u kojoj je internacionalizacija prepoznata kao jedan od strateških i inovativnih pravaca razvoja Univerziteta u narednom periodu.

Internacionalizacija UCG je kontinuirani proces, jer je aktivno i sistemsko učešće u međunarodnom akademskom okruženju od izuzetne važnosti za obezbjeđivanje visokokvalitetnog obrazovanja, naučnih i umjetničkih dostignuća Univerziteta i ima značajan uticaj na njegov doprinos crnogorskom društvu.

O. Đ.  

 

Back to Top