Razgovor sa prosvjetnim radnicima: UČITELJI SU SRCE OBRAZOVANJA“

Povodom Svjetskog dana učitelja, Zavod za udžbenike i i nastavna sredstva ‒ Podgorica organizovao je u centralnoj knjižari u Ulici Novaka Miloševa razgovor s prosvjetnim radnicima pod nazivom „Učitelji su srce obrazovanja“. Učesnici ovog događaja ‒ nastavnici i učenici istakli su značaj učitelja u oblikovanju budućih generacija i važnost njihove uloge u društvu.

Organizatorka i moderatorka večeri Jadranka Đerković podsjetila je na staru grčku poslovicu: „Ako ne budemo imali krojača, ići ćemo bez odjeće, ako ne budemo imali obućara, ići ćemo bosi, a ako ne budemo imali dobrih učitelja, neće nas biti“. Ona je ocijenila da je učiteljska profesija jedna od najodgovornijih i najljepših, dodajući da u 21. vijeku obrazovanje i vaspitavanje djece veoma izazovno zbog brojnih društvenih problema koji se prenose i na školu.  

Učitelj Sava Kovačević  govorio je o izazovima profesije i  razlozima zašto ju je izabrao. On je kazao da je učitelj prva osoba koja motiviše i inspiriše, koja daje krila djeci i model im je kako da se ponašaju i na koji način da streme u životu.

„U tom kontekstu i razmišljam o svom zanimanju. Srećan sam što sam učitelj i uživam u svom pozivu. To je profesija gdje primate puno ljubavi, ali je i puno dajete. U radu sa učenicima potrebno je puno strpljenja, inspiracije i taktičnosti“, istakao je on.

Profesorica crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog i hvrtatsko jezika i književnosti Gordana Vučinić navela je da je odgovornost nastavničkog poziva osjetila već na prvom času.

„Koliko god znate, plaši vas pedagoški efekat onoga što govorite i mogućnost da će učenici nešto pogrešno percipirati. Zato obradu svakog djela završavam razgovorom o idejnom sloju kako bih bila sigurna da smo postigli planirani ishod“, kazala je ona.

Prema njenim riječim, poželjno je da predavač posjeduje harizmu i moć da pridobije i nezainteresovanog slušaoca.

„Tek kad sjedinite ljubav prema materiji i prema učenicima, imate izgleda da budete dobar učitelj Dostojni ste imena učitelja jedino ako kod učenika razvijate duh slobododnog, kritičkog mišljenja i osjećaj lične odgovornosti“, naglasila je ona.  

Nekadašnja učenica Gimnazije, pjesnikinja i producentkinja Anđela Bulajić  govorila je o uticaju profesora na njen život i karijeru.

„Učenje se se ne završava završetkom škole. Obrazovanje i znanje su jedine stvari koje vam neko ne može oduzeti“, poručila je ona.

Najljepše priznanje profesiji učitelja odali su predškolci i učenici osnovne škole Čarna Đukić, Maksim Vučeković, Viktor Šćekić, Mihaela Martinović, Iva Ćupić, Kalina Vujović, Iva Vukićević, Konstantin Žižić, Katja Duborija, Aleksandra Stanišić i Filip Duborija, kao i maturantkinja Lejla Agović. Oni su recitovanjem poezije, navođenjem citata i svojim literarnim radovima na dirljiv način iskazali zahvalnost svojim nastavnicima i potvrdili ljubav i poštovanje između đaka i učitelja.

Lj. V.

 

Back to Top