OTVOREN 5. INTERNACIONALNI SAJAM KNJIGA

U Podgorici je sinoć otvoren 5. Internacionalni sajam knjiga, koji će trajati do subote, petog oktobra.

Otvaranju sajma prisustvovali su brojni izlagači i posjetioci, kojima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

„Zahvaljujući Internacionalnom sajmu knjiga poštovaoci pisane riječi i stručna javnost, petu godinu zaredom, imaju priliku da se upoznaju sa izdavačkom produkcijom Crne Gore i regiona, ali i da prisustvuju promocijama i debatama na kojima se problematizuju aktuelne teme književnog stvaralaštva, izdavaštva, kao i sva ona pitanja koja se u ovoj naučno-tehnološkoj ubrzanosti otvaraju pred autorima i esnafom zaduženim za proizvodnju knjiga.

Posebno raduje podatak koji pokazuje da među posjetiocima ovog sajma ima sve više djece, kao i činjenica da su organizatori značajan dio sajamskih sadržaja koncipirali po uzusu i potrebama najmlađih čitalaca. Koliko je to važno pokazuju nam brojni izvještaji i analize iz kojih se mogu izvući nimalo optimistični zaključci o nivou pismenosti, čitanju i odnosu prema knjizi kod mlađih generacija svuda u svijetu”, naglasio je on.

Prvi čovjek Glavnog grada Ivan Vuković rekao je kako je ovogodišnje izdanje sajma od višestrukog značaja.

„Ovo je godina jubileja, godina kada se prisjećamo Božidara Vukovića Podgoričanina, kada se prisjećamo naših slavnih Crnojevića, kada treba na trenutak barem pomisliti na dubinu istorijskih korijena ovog našeg naroda i ove naše države i na dužinu duhovne vertikale kojoj pripadamo, dakle na sve one stvari kojima bi se drugi i te kako ponosili, a mi vrlo često zaboravljamo”, naglasio je on.

Na sinoćnjem otvaranju govorio je i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović.

„Ovakav koncept, koji je naišao na podršku Ministarstva prosvjete, teži da približi učenicima knjigu i upozna ih sa bogatom tradicijom štamparstva u Crnoj Gori. Vjerujem da će Sajam otvoriti nova pitanja, podstaći na razmišljanja, ukazati na neke zaboravljene vrijednosti, ispisati neke nove stranice”, istakao je Mitrović.

Ovogodišnji sajam organizovan je u „Bemax areni”, a uz brojne književne programe,  u sajamskom prostoru će svakog dana biti organizovani i maskenbali.

Na Sajmu će svoja izdanja, tradicionalno, predstaviti i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica.

Back to Top