NAGRADE ZA „ZELENU KRAVU“ I „CRVENKAPU“

Na 18. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici, koji je održan pod sloganom „Čitaj, budi klasik“, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) dobio je dvije nagrade.

U kategoriji „Doprinos unapređenju dječijeg stvaralaštva“ ZUNS je dobio nagradu za knjigu „Zelena krava“, autorke Jelene Vukić. „Ovo je knjiga koja je dobila nagradu na konkursu ZUNS-a za knjigu u oblasti književnosti za djecu. Knjiga sadrži sedam poema, koje na zanimljiv i duhovit način tretiraju teme interesantne djeci. Ona je bogato i kvalitetno ilustrovana i stoga smo imali zadovoljstvo da je predložimo za nagradu“, ističe se u obrazloženju.

U kategoriji „Unapređenje elektronskog izdavaštva Zavod je osvojio nagradu za e-lektiru „Crvenkapa“, koja predstavlja iskorak u pravcu digitalizacije obrazovnih sadržaja. „ZUNS izrasta u modernu izdavačku kuću sa bogatom produkcijom koja prati obrazovne zahtjeve novog vremena“, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju.

„Crvenkapa“ je multimedijalna lektira za prvi razred osnovne škole i prilagođena je djeci koja još ne znaju da čitaju. Za vizuelnu raskoš „Crvenkape“ bio je zadužen Dobrosav Bob Živković, a iza projekta stoji firma „Kodelab“ i njen izvršni direktor Aleksandar Dlabač.  

Što se tiče ostalih nagrada sajma, ambasadorki Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maske dodijeljeno je posebno priznanje za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i razmjeni najvećih izdavačkih vrijednosti. Izdavačka kuća „Agora“ iz Zrenjanina najbolji je idavač kada je riječ o kompletnoj izdavačkoj produkciji. Nagradu za izdavački poduhvat podijelili su Istorijski institut Univerziteta Crne Gore sa knjigom „Crnogorski gusar“ i Arhiv Vojvodine iz Novog Sada, za sabrana djela Mira Vuksanovića.

Pored mnoštvo redovnih priznanja, žiri je dodijelio i niz posebnih nagrada.

O. Đ.

Back to Top