NA INFOFEST-U ODRŽANA PREZENTACIJA DIGITALNIH SADRŽAJA ZAVODA ZA UDŽBENIKE

U Budvi se ovih dana održava INFOFEST – Festival informatičkih dostignuća.

Na jubilarnom tridesetom izadnju učestvovao je i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, u programu pod nazivom „Tehnologije i edukativni procesi – pragmatični digitalizacioni iskoraci. Na njemu su govorili: Marija Ražnatović, generalna direktorica Direktorata za inovacije i pametnu specijalizaciju u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, potom mr Aleksandra Hajduković, direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Maja Kovačević, koordinatorka obrazovnog programa UNICEF-a, te izvršni direktor firme Codelab mr Aleksandar Dlabač.

Medijatorka programa bila je urednica u Zavodu Ivana Popović, koja je ukazala na važnost digitalizacije sadržaja.

„Danas promovišemo nekoliko sadržaja iz oblasti digitalizacije, na kojima smo radili u prethodnom periodu. Svakako, u pitanju je važna novina za Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, kao izdavačku kuću, ali i za cjelokupni vaspitno-obrazovani sistem u Crnoj Gori. Jer, digitalizacija nije nešto što će doći, za šta se treba spremati,  ona je već dio naše svakodnevice i imperativ je svim subjektima koji pripadaju sektoru vaspitanja i obrazovanja da tu činjenicu uvaže i na tom planu rade“, naglasila je ona.

Prema mišljenju Marije Ražnatović, „kada govorimo o digitalizaciji, ne govorimo o budućnosti“.

„Govorimo o procesu koji je sveprisutan danas i na kome već treba da počiva naš sistem“, kazala je ona. „Uveliko smo u digitalnom svijetu. Pitanje je samo kojom brzinom ćemo se prilagođavati odnosno stvarati okvire i alatke za usvajanje mogućnosti koje taj svijet nudi. Jedan od dobrih primjera je upravo kreiranje digitalnih sadržaja koje predstavlja Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Inače, digitalizacija obrazovanja u Crnoj Gori stvar je strateškog pristupa koji je rađen na osnovu podrobnih analiza, kako bi se digitalizacija uvodila u obrazovni sistem planski, sa jasno definisanim ciljevima zarad maksimalnog korišćenja svih njenih benefita. Ujedno govorimo i o inovacijama u obrazovnom sistemu, koje najprije zahtijevaju unapređenje informacionog sistema obrazovanja kao prvog strateškog cilja. Tu je i ostvarenje digitalnog ekosistema u školama, koji se odnosi na sve neophodne uslove u ustanovama, da bi digitalizacija mogla da se sprovodi, a potom i na unapređenje digitalnih vještina i kompetencija zaposlenih i učenika. Ovdje je riječ o stalnom unapređenju digitalnih vještina neophodnih podjednako i za nastavnike i za učenike. Ministarstvo je već omogućilo realizaciju brojnih aktivnosti u okviru navedenih strateških, ali i operativih ciljeva, a današnja prezentacija je svakako jedna od njih.“

Direktorica Zavoda Aleksandra Hajduković ukazala je na činjenicu da je prezentacija na INFOFEST-u sama po sebi dokaz da ova ustanova i te kako prati savremene tokove u izdavaštvu.

„A izdavaštvo danas, kao uostalom i bilo koja ljudska djelatnost, prosto su nezamislivi bez široke upotrebe modernih tehnologija. Upravo to je razlog koji nas je naveo da tokom prošle godine počnemo aktivnosti na planu digitalizacije sadržaja. Odlučili smo, saglasno Strategiji digitalizacije obrazovanja, koju je donijelo naše Ministarstvo, da to budu sadržaji koji nisu usko vezani za udžbeničku literaturu. U tom dijelu, planirano je da Zavod uradi sadržaje iz domena elektronskih lektira, sajber bezbjednosti, kao i sadržaje namijenjene djeci sa posebnim obrazovnim potrebama. Kad su u pitanju lektire, ove godine digitalno će biti obrađene, odnosno predstavljene djeci tri knjige iz produkcije Zavoda za udžbenike, a to su: 'Crvenkapa', 'Doživljaji mačka Toše' i 'Pinokio'“, naglasila je ona.

Hajduković je istakla da će se navedeni sadržaji sukcesivno izrađivati i biće gotovi do kraja ove godine, te dodala da su dostupni na sajtu Zavoda za udžbenike i na platformi Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija pod nazivom „Digitalna škola“.

„Naglasila bih da je nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, za realizaciju navedenih poslova zadužena firma Codelab, sa kojom imamo veoma uspješnu saradnju. Takođe, smatram veoma značajnim da smo u Crnoj Gori našli partnera za realizaciju ovog kompleksnog i zahtjevnog projekta. Kad su u pitanju dalji planovi, najavila bih da ćemo uskoro raspisati javni poziv za izradu digitalnih sadržaja na temu medijske pismenosti i prava djece“, kazala je ona, dodajući: „Pored toga, krenućemo sa digitalizacijom sadržaja koji će biti dopuna štampanom udžbeniku. U tom smislu, već smo izvršili istraživanje tržišta i nadam se da ćemo u narednom mjesecu raspisati tender za nabavku platforme za  digitalne udžbenike. Dakle, naše aktivnosti na planu digitalizacije u narednom periodu biće intenzivne. Ipak, naglasila bih da nikako ne želimo da ugrozimo konvencionalne udžbenike. Naprotiv, digitalni sadržaji koje planiramo da radimo biće adekvatna dopuna štampanim izdanjima udžbenika i te dopune biće veoma korisne u savladavanju gradiva našim đacima, ali neće dovoditi u pitanje postojanje štampanih udžbenika.“

Prisutnima se obratila i Maja Kovačević ispred UNICEF-a, koja je podsjetila je da je već dosta urađeno na unapređenju informacionog sistema i razvoju digitalnih materijala, „ali je tek od pandemije krenulo sistemsko promišljanje vezano za ovu oblast“.

„Tada smo razvili zajedničku viziju sa Zavodom za udžbenike i Ministarstvom prosvjete, te pokrenuli onlajn platforme. Kad je riječ o podršci UNICEF-a, ona je imala tri ključne oblasti. Prva se odnosila na razvoj strateškog okvira za digitalno obrazovanje, zatim je tu bilo uspostavljanje digitalne platforme za onlajn učenje, nastavu i saradnju i razvoj digitalnih sadržaja, i konačno, posebna pažnja je posvećena nastavnicima. Dva su temeljna dokumenta razvijena u tom procesu: 'Strategija za digitalizaciju obrazovanja', koja je postavila ključne ciljeve i viziju za digitalno obrazovanje u Crnoj Gori, dok je drugi fundamentalni dokument 'Standardi kvaliteta digitalnih udžbenika i pomoćnih didaktičkih materijala', koji predstavljaju svojevrstan pionirski poduhvat. Središnja aktivnost bila je uspostavljanje digitalne platforme na kojoj sad ima cijela riznica digitalnih materijala. Napokon, nastavnici moraju biti poseban predmet podrške, pošto ni Strategija ni digitalna platforma ne mogu zaživjeti ukoliko nastavnici nijesu opremljeni vještinama koje su im potrebne – i informatičkim, ali i vještinama korišćenja ovih digitalnih sadržaja na kvalitetan i inkluzivan način“, pojasnila je ona.

Sve digitalne sadržaje uobličila je firma Codelab, ispred koje je Aleksandar Dlabač održao prezentaciju za javnost.

„Radi se o edukativnim multimedijalnim materijalima iz tri oblasti: lektire, videoigre na temu bezbjednosti na internetu i sadržaj za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama. To sve radi tim od petnaestak ljudi, vrhunskih stručnjaka iz raznih oblasti, tako da imamo ilustratore, dječje glumce, logopede, defetkologe, programere... Bitno je da se zna da su svi ovi sadržaji potpuno besplatni, za svu djecu, jer se nalaze na sajtu Zavoda za udžbenike, kao i na platformi 'Digitalna škola'“, naveo je on.

U nastavku programa prisutni su mogli vidjeti na djelu funckonisanje digitalnih sadržaja, odnosno način njihovog korišćenja i značaj za ciljne grupe.

N. N.

Back to Top