Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja predstavljen digitalni sadržaj e-lektire „Crvenkapa“: PODRŠKA UČENICIMA U UČENJU

U okviru programa 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici održana je prezentacija digitalnog sadržaja e-lektire „Crvenkapa“ za učenike prvog razreda OŠ „Radojica Perović“. O prvom u nizu modernih multimedijalnih edukativnih sadržaja za najmlađe govorili su Marina Matijević, načelnica odjeljenja za ICT u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Aleksandar Dlabač, izvršni direktor firme „Kodelab“, Radule Novović, glavni urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) i Ivana Popović, urednica izdanja.

Ta izdavačka kuća je, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i u saradnji sa Codelab-om, objavila e-lektiru „Crvenkapa“, u kojoj će djeca moći da uživaju u ilustracijama Boba Živkovića, naraciji Svetlane Kalezić-Radonjić i glasovnoj glumi poznatih crnogorskih glumaca.

Izdanje obuhvata i osam „igralica“ tj. aktivnosti kojima se djeca mogu zabaviti nakon što odslušaju i odgledaju lektiru i na taj način i provjeriti koliko su zapamtili i razumjeli.

„Crvenkapa“ je dostupna na sajtu Zavoda, u dijelu „Digitalni sadržaji“, kao i na edukativnoj platformi Digitalna škola, na kojoj se može naći i nalazi mnogo drugih edukativnih materijala za djecu svih uzrasta.

Kada je riječ o lektirama, osim ,,Crvenkape”, ove godine će u digitalnoj formi biti objavljene i „Pinkio“ i ,,Doživljaji mačka Toše“.

Novović je kazao da je riječ je o važnoj novini za ZUNS kao izdavačku kuću, ali i za cjelokupni vaspitno-obrazovni sistem u Crnoj Gori, jer „digitalizacija je dio naše svakodnevice, što kao imperativ nameće obavezu pred sve subjekte vaspitanja i obrazovanja da tu činjenicu uvaže i na tom planu rade.“

Matijević je istakla važnost infrastrukture i resursa za učenje, te da na platformi Digitalna škola postoji niz aplikacija koje služe za onlajn učenje i kolaboraciju svih aktera u obrazovanju.

Crvenkapu je digitalno uobličila firma „Kodelab“, čiji je izvršni direktor Dlabač govorio o tome kako je radio tim stručnjaka dizajnera, ilustratora, lingvista, defektologa, te programera.

„Bilo je izazovno napraviti lektiru za prvake, koji još ne znaju da čitaju. Dodatnu vrijednost ovog sadržaja čine osam zabavnih igara za djecu uz koje oni mogu da provjere koliko su naučili iz ove lektire“, naglasio je Dlabač.    

O. Đ.     

Back to Top