Šef predstavništva Unicefa posjetio Zavod za školstvo: SARADNJOM DO KVALITETNIJEG OBRAZOVANJA

Šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Osama Makavi Kogali posjetio Zavod za školstvo. On je na sastanku sa direktorom Rešadom Sijarićem i njegovim saradnicima – pomoćnicima direktora i načelnicima odsjeka Zavoda, razmjenio informacije o tekućim inicijativama i programima u oblasti unapređenja kvaliteta obrazovanja.

Kogali je izrazio zadovoljstvo napredovanjem reformskih procesa, kao i uvjerenje da će se saradnja Unicefa Crna Gora,  Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete u zajednički prepoznatim prioritetnim oblastima uspješno nastaviti.

Ukazujući na značaj obrazovanja za ekonomski razvoj Crne Gore, ali jednako i za društveni i razvoj ljudskog kapitala, on je  naglasio važnost daljeg ulaganja u kvalitet obrazovanja, obezbjeđivanja jednakih mogućnosti obrazovanja za svako dijete i ulaganja u rano i predškolsko obrazovanje.

Osim već prepoznatih oblasti saradnje, poput razvijanja vještina za 21. vijek, inkluzivnog obrazovanja, poboljšanja postignuća učenika na PISA testiranju, na sastanku su kao moguće oblasti saradnje u narednom periodu prepoznate: unapređivanje mehanizama za kontrolu i održanje kvaliteta, dalji rast stope obuhvata djece ranim i predškolskim obrazovanjem, partnerstvo škole i porodice i podsticanje javnog dijaloga o obrazovanju među svim zainteresovanim stranama.

Sastanku su prisustvovale i Maja Kovačević, koordinatorka obrazovnog programa u Unicefu, i Anđa Backović, samostalna savjetnica u Zavodu za školstvo i koordinatorka programa „Moje vrijednosti i vrline“. Program je namijenjen jačanju socijalnih i emocionalnih kompetencija učenika i vaspitne uloge škole, a realizuje se od 2015. godine u saradnji Zavoda i Unicefa Crna Gora.

Lj. V.

 

Back to Top