Odlomci iz recenzija knjige „Čitati, razumjeti, znati“, autorke dr Dušanke Popović

U tekstovima u ovoj knizi razmatraju se svi ključni aspekti nastave jezika na način koji je razumljiv  i blizak  i studentima i nastavnicima, a, istovremeno, naučno i praktično utemeljen. Prije svega, velika pažnja posvećena je analizi novog pristupa sa stanovišta novih predmetnih programa za jezik i književnost (programi Maternji jezik i književnost i Crnogorski jezik i književnost), nastavno-ciljnog pristupa i nastavnog procesa usmjerenog  na učenika.  I inače, ne samo u tekstu Predmetni program za jezik i književnost, već u svim tekstovima u ovoj knjizi, pitanja nastave analizirana su kroz prizmu predmetnih programa i velikih mogućnosti koje oni pružaju.

Aleksandra Vešović-Ivanović,
prosvjetna nadzornica za jezik i književnost
Zavod za školstvo, Podgorica

 

Nakon uvodne riječi autorka se kroz sedam zasebnih tekstova na neposredan način suočava sa konkretnim pitanjima iz oblasti nastave jezika i književnosti, a spisak od 123 korišćene bibliografske jedinice svjedoči o njenoj posvećenosti da čitaocu što potpunije predstavi teorijski okvir savremenih obrazovnih programa, kao i nastavni pristup koji  podrazumijeva njihova primjena.

(…) Čitalačka pismenost, istraživanja pismenosti u Crnoj Gori, PISA projekat u Crnoj Gori, mogućnosti za razvoj  čitalačke pismenosti..., jesu kategorije odnosno podteme kojima se autorka bavi u tekstu naslovljenom Čitalačka pismenost i predmetni program za jezik i književnost u osnovnoj školi.

Doc. dr Sanja Šubarić

 

Ovdje možete pogledati prve strane izdanja Čitati, razumjeti, znati.pdf autorke dr Dušanke Popović, a primjerak možete nabaviti u Zavodovim knjižarama po cijeni od 2,50 eura. 

Back to Top