ZUNS predstavio nove priručnike

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica predstavio je Priručnik za rad vaspitača s djecom uzrasta 3-6 godina (autori: Tatjana Novović, Vesna Dimitrijević, Fran Vuljaj i Mirela Šćepanović), zatim priručnik Ovladavanje matematičkim pojmovima u prvom ciklusu (autorke: Dejana Mijušković, Budimirka Peruničić i Katica Alfirović) i Priručnik za rad s đecom s autizmom (autorke Anita Marić i Tamara Milić). O novim ZUNS-ovim izdanjima govorili su: direktorica Zoja Bojanić-Lalović, urednica izdanja Lida Vukmanović-Tabaš i autori udžbenika.

„Priručnik za rad vaspitača s djecom uzrasta 3-6 godina“ predstavlja sintezu teorijskih saznanja iz domena razvoja i učenja na ranom uzrastu i konkretnih preporuka/prijedloga za praktične aktivnosti.
Polazeći od aktuelne programske i ukupne obrazovne koncepcije u domaćim okvirima, ali i u skladu sa savremenim naučnim i stručno-praktičnim tendencijama i praksom u predškolskoj oblasti, ideja je bila da se, oslanjajući se na pozitivne primjere i izazove iz našeg konteksta, odgovori na potrebe praktičara nudeći im zanimljive prijedloge, aktivnosti, te teme za rad s djecom. Ciljevi i sadržaji iz različitih područja aktivnosti pažljivo su izbalansirani i kombinovani, uz uvažavanje razvojnih i individualnih različitosti i potreba djece i svih učesnika. Priručnik će biti koristan vodič profesionalcima i referentni izvor ideja za njihov rad.

„Ovladavanje matematičkim pojmovima u prvom ciklusu“ prvenstveno je namijenjen radu s djecom s posebnim obrazovnim potrebama uključenom u redovan obrazovni proces. Koncipiran je tako da može koristiti i djeci s različitim teškoćama u učenju ili pak s otporom prema matematici. Pored opštih smjernica za rad, korisnih tehnika i pomagala u učenju, Priručnik nudi obilje zanimljivih aktivnosti koje podržavaju sadržajno i metodički prilagođene programe matematike za prvi obrazovni ciklus.

„Priručnik za rad s đecom s autizmom“  početno je oruđe koje daje podršku inkluzivnom obrazovanju. Služi osnaživanju spremnosti i umijeća profesionalaca da organizuju nastavni proces u skladu s potrebama, karakteristikama, svojstvima i mogućnostima najmlađih.

Back to Top