ZAVRŠEN MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA: ZUNS-U NAGRADE ZA NAJBOLU EDICIJU I ŠTAND

Dodjelom nagrada najboljim učesnicima, završen je ovogodišnji 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja „Imamo svijet za tebe“

Prema odluci stručnog žirija (predsjednik prof. dr Siniša Jelušić i članovi prof. dr Slavica Perović i Marina Vešović, akademski slikar), nagradu za kompletnu izdavačku produkciju (najbolji izdavač) dobio je Službeni glasnik iz Beograda. „Službeni glasnik je jedan od najznačajnijih izdavača u regionu. Objavljuje kapitalna izdanja, stručnu, teorijskuliteraturu i publicistiku, a okupio je eminentne urednike i autore“, kazao je Siniša Jelušić. 
Priznanje za najbolji izdavački poduhvat dodijeljeno je Narodnom muzeju Crne Gore za monograuju Umjetnički muzej, autorke Ljiljana Zeković. „Riječ je o pravom izdavačkom poduhvatu koji sadrži interpretaciju jedne od najreprezentativnijih crnogorskih institucija kulture. Knjiga uz njen izuzetan nivo interpretacije likovnih stvaralaca,sadrži i posebno kvalitetnu likovnu prezentaciju slikara o kojima je u monografiji riječ“, kazala je Slavica Perović. 
Nagrada za najbolju ediciju dodijeljena je Zavodu za udžbeniku i nastavna sredstva Podgorica. „Radi se o jednom izuzetnom izdavaču. Iz mnoštva njihovih biblioteka koje bi zaslužile nagradu, ipak izdvajamo tek započetu ediciju, kojoj prema zamišljenom konceptu, pridajemo posebno mjesto. To pokazuje prvo izdanje nove biblioteke KALON i knjiga Dimitrija Popovića 'Eros, krv i svetost'. Riječ je o imaginarnoj galeriji djela našeg uvaženog i vrlo poznatog slikara, ali i pisca i i teoretičara umjetnostikoji predstavlja studije o tri biblijske žene: Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni u likovnim umjetnostima od renesanse do danas. Posebno je važno da je knjiga utemeljena na potpunoj teorijskoj interdisciplinarnosti. Ono uključuje i sam kreativni čin Diitrija Popovića, dakle slikarstvo, interpretaciju, tumačenje i sam književni“, obrazložio je odluku predsjednik žirija Jelušić. 

Priznanje za unaprijeđenje dječijeg izdavaštvapripalo je „Kreativnom centru“ iz Beograda za edicuju „Školica“. „Kreativni centar posvećen je izdavanju obrazovne i zabavne literature za djecu. U izdavačkom programu zastupljene su slikovnice, bojanke, radni materijali, zahtjevno učenje, knjige za početno čitanje, klasična i savremena djela domaće i svjetske knjževnosti za djecu, enciklopedije itd. Izdvajamo novu seriju knjiga za podsticanje dječjeg razvoja i kognitivnog razvoja i kreativnosti namijenjene djeci, uzrastu od prve do šeste godine“, stoji u obrazloženju žirija.

Najbolje opremljeno umjetničko izdanje je monografija „Slobodan Kojić − Skulptura“ autora Sava Stepanova. U ovom reprezentativnom dviojezičnom izdanju predstavljen je ukupniskulptorski rad  ovog profesora i stvaraoca.

Najbolje opremljena edicija je „Blago Nacionalne biblioteke“, u izdanju Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“. Riječ je o jednoj od važnih knjiga iz zbirke Stara i rijetka knjiga.

Nagradu za najbolje opremljenu knjigu dobila su dva naslova: „Dukljanski knez Sveti Vladimir“ (Narodni muzej Crne Gore i Fondacija Sveti Petar Cetinjski) i dvojezični „Francuski jezik i kultura u Crnoj Gori 1830-1914“ Univerziteta Crne Gore i FondacijePetrović Njegoš. 

Prznanje za najbolje opremljen štand dobilo je više izdavača: zemlja-gost Rumunija, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, UniverzitetMediteran, Jumedia-Mont i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. 

Nagrada za napredak u obrazovanju uručena je izdavačkoj kući CID iz Podgorice za obrazovnu biblioteku Moderne kulture, te Fakultetu dramskih umjetnosti za Crnogorske studije kulture koje su rezultat projekta „Umjetnička i medijska produkcija u funkciji stvaranja crnogorskog kulturnog identiteta“.

Za unaprijeđenje obrazovnog procesa priznanje je dobilo više obrazovnih ustanova: Vrtić „Maša“, SEŠ „Mirko Vešović“, Gimnazija „25.maj“ Tuzi, Srednja likovna škola „Petar Lubarda“, Cetinje, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, SSŠ „Spasoje Raspopović“, Srednja medicinska škola iz Podgorice, Gimnazija „Slobodan Škerović“, Srednja škola „Sergije Stanić“, Srednja građevinsko-geodetska škola „Ing. Marko Radević“ i SSŠ „Ivan Uskoković“.

Ove godine dodijeljena su i priznanja za poseban doprinos u organizaciji sajma, a dobili su ih:„Laguna“ iz Beograda, za poseban doprinos ukupnom sadržaju umjetničkih programa ovogodišnjeg sajma, NVO Mladiinfo za pomoć u organizaciji, Centar savremene umjetnosti za tematsku izložbu Dada Đurića i Finedart za pomoć u organizaciji.

Da podsjetimo, na sajmu je učestvovalo više od 100 izlagača iz Crne Gore, regiona i Evrope. Organizatori su izdavačka kuća „Nova knjiga“ i Ministarstvo prosvjete, pokrovitelj Ministarstvo kulture, a partenri su tržni centar „Delta siti“ i Zaposli.ME.

Lj. V.

Back to Top