Zavod za udžbenike na sajmu knjiga u Tirani

Od 11. do 15. novembra  održava se 18. međunarodni sajam knjiga u Tirani. Sajam će biti otvoren u Palati kongresa, jednoj od najljepših sala u Tirani. Ovo je važan kulturni događaj, kako za zemlju organizatora, tako i za zemlje učesnice.

Budući da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica prvi put učestvuje na Sajmu, ovo je posebno značajno za kulturnu saradnju Albanije i Crne Gore.  Zavod će predstaviti svoje udžbeničke komplete, publikacije i nastavna sredstva koja se koriste u školama u kojima se nastava izvodi na albanskom jeziku.

Kao i prethodnih godina, Međunarodni sajam knjiga u Tirani ne samo da pruža mogućnost čitaocima da se upoznaju s književnom produkcijom iz zemlje i regiona, već omogućava i razmjenu iskustava.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica obezbijedio je štampanje svih udžbenika na albanskom jeziku – od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda opšte gimnazije. Sve udžbenike i radne sveske za predmet Albanski jezik i književnost radili su eminentni profesori iz Albanije, kao i Albanci koji žive u Crnoj Gori. Za ovu godinu planirana je priprema udžbenika na albanskom jeziku za srednje stručne škole.  Mnogo pažnje posvećeno je i izbornim predmetima: Etika, Logika, Sociologija kulture, Turistička geografija Crne Gore, Umjetnost i vizuelna komunikacija, Molekularna Biologija i genetika, Algoritmi i programiranje, Muzika – moj jezik itd. Prošlog septembra prvi put je objavljen  udžbenik Crnogorski jezik kao nematernji, i do septembra iduće godine biće u upotrebi u svim razredima osnovne škole.

 

Back to Top