ZAVOD SPREMAN ZA NASTUP NA PODGORIČKOM SAJMU KNJIGA

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica spreman je da predstavi svoju izdavačku produkciju na XII Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, koji će biti održan od 2. do 9. maja u šoping molu „Delta siti“ pod sloganom „Imamo svijet za tebe“.

„Ove godine izlažemo isključivo vanudžbeničku literaturu, priručnike za djecu sa posebnim potrebama, udžbeničku literaturu za srednje stručne škole, udžbeničku literaturu za izborne predmete u osnovnoj školi i gimnaziji, a među novim naslovima biće izloženo i djelo 'Decenija nezavisnosti – kalendar', koji je priredio prof. dr Živko Andrijašević“, najavio je Lazo Leković, odgovorni urednik u Zavodu.

Tokom manifestacije biće organizovane i dvije promocije knjiga. Javnosti će biti predstavljena 4. maja u 18 sati nova izdanja “Ogleda o ruskoj književnosti XIX vijeka” i “Ogleda o ruskoj književnosti XX vijeka”, autora dr Jevrema Bjelice. O djelima će govoriti prof. dr Tatjana Jovović, i Maja Malbaški.  

 

Promocija Istorije 6 i Istorije 7 u DAISY format (Digital Accessible Information System, digitalno dostupan informacioni format, koji omogućava lako snimanje pisanog materijala, a sadrži audio i vizuelne poruke) planirana je za 8. maj u 17 časova. Na promociji će govoriti predstavnik Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, urednica istorija Biljana Miranović, savjetnica iz Zavoda za školstvo Anita Marić, naratori – gumica Dubravka Drakić i mr Novica Vujović sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Moderator promocije biće Nađa Durković, savjetnica za izdavaštvo i koordinatorka izrade ove vrste udžbenika.

Osnovni cilj pripreme DAISY udžbenika jeste da doprinesu unapređenju inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori. Proces produkcije DAISY udžbenika podrazumijeva prilagođavanje štampanih udžbenika na crnogorskom jeziku DAISY audio-vizuelnom formatu.

 

Zavod će, kao posebnu novinu, na ovogodišnjem sajmu imati i dio za najmlađe koji će se zvati „Dječiji kutak“ , gdje će djeca moći da se zabave igricama koje se nalaze na multimedijalnom CD – u iz kompleta „Figo“. U tom dijelu biće izložen školski pribor firme „Aceko“, čiji je Zavod za udžbenike ekskluzivni zastupnik u Crnoj Gori, zatim, sveske koje je štampao Zavod u okviru projekta „Naše sveske“, naslovi iz biblioteke „Zublja“ (za djecu i mlade) i lektire. Kako je najavljeno, 4. maja „Dječiji kutak“ će posjetiti učenici OŠ „Šćepan Đukić” iz Lijeve Rijeke i OŠ „Međuriječje” iz Međuriječja.

Podgorički sajam knjiga postao je dio tradicije Glavnog grada. Oko 30.000 posjetilaca svake godine i preko stotinu izdavača, dovoljno pokazuje kako se ova manifestacija pozicionirala na kulturnoj mapi Crne Gore i šire.

 

SLUŽBA ZA INFORMISANJE 

Back to Top