Uspješan nastup Zavoda za udžbenike na 11. međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja

Na 11. međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, održanom od 9. do 16. maja pod sloganom „Crna Gora čita“, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica imao je više nego uspješan nastup. Proglašen je za najboljeg izdavača Sajma (za ukupnu izdavačku produkciju), dok je istovremeno dobio i nagradu za najbolje opremljen štand.

Predsjednik žirija prof. dr Siniša Jelušić u obrazloženju priznanja za najboljeg izdavača naglasio je da se Zavod ove godine na Sajmu predstavio u dobro osmišljenom izložbenom prostoru s kompletnom izdavačkom produkcijom za udžbenička i vanudžbenička izdanja, te da je  žiri posebno impresioniran autorima i djelima iz biblioteka „Puls“, „U svijetu bajki“, „Portreti“ i „Identitet“.

Članica žirija prof. dr Slavica Perović istakla je da je štand Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva ličio na bogatog domaćina koji se ne razmeće arhitekturom ili građevinskim materijalom. „Jednoobrazni, a upečatljivi dizajn knjiga govorio je radoznalim posjetiocima da je tu knjižno bogatstvo, a roditeljima da se u takvu produkciju mogu pouzdati i na takav knjižni izbor osloniti“, kazala je dr Perović.

Ovim smo dokazali da je način na koji izlažemo svoja izdanja uvijek nešto novo, što skreće pažnju, kako na sajmovima u zemlji, tako i na onima u okruženju, ali što je plod brižljivo planiranih aktivnosti počevši od samog izgleda štanda, pratećih sadržaja (promocija, radionica, izložbi), predstavljanja izdanja, pa sve do komunikacije s posjetiocima.

Na ovom sajmu, uz uobičajenu ponudu udžbeničke, promovisali smo i vanudžbeničku literaturu praćenu promocijama: mr Svetlane Čabarkape („Poetička načela romana ’Uvod u drugi život’ Mirka Kovača“), Radovana Damjanovića („Leksikon ličnosti crnogorske prosvjete“), Nenada Vujadinovića („Zovem se Vil“), dr Dragutina Papovića („Prilozi za istoriju nauke i kulture u Crnoj Gori 1945–1990“) i mr Vanje Vukovića („Evropa u crnogorskim udžbenicima istorije 1945–1990“). Takođe, na Sajmu je počela prodaja Zbirke testova za provjeru znanja iz matematike od 6. do 9. razreda (priprema za eksternu provjeru znanja).

Tokom trajanja Sajma posjetioci su imali i priliku da uživaju u izložbi „Ilustratori čitaju“ autora čijim su radovima ilustrovana Zavodova izdanja, kao i dvije radionice:  Zašto pjesme treba učiti napamet, koju je vodila poznata glumica Dubravka Drakić (s učenicima petog razreda) i Muzička radionica pod vođstvom dr Vedrane Marković (za učenike prvog razreda osnovne škole).

Back to Top