Promocija stripa „Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima“

Sedmog februara 2014. godine u prostorijama Osnovne škole „Radojica Perović“ u Podgorici promovisan je strip Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima
Strip je izrađen u okviru projekta „Djeco, pišite Ombudsmanu!“, koji je NVO Akcija za ljudska prava sprovela u saradnji sa Institucijom zaštitnika ljudskih prava i sloboda – Ombudsmanom (oni su i njegovi izdavači), zahvaljujući podršci UNICEF-a Crna Gora, Ambasade Švajcarske u Beogradu i Britanske ambasade u Podgorici.
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, jedini izdavač udžbenika u Crnoj Gori, organizovao je petočlanu recenzentsku komisiju koja je ocijenila vrijednost stripa kao nastavnog pomagala i preporučila ga za upotrebu. Nacionalni savjet za obrazovanje u decembru 2013. odobrio je upotrebu ovog stripa u osnovnim školama kao pomoćnog nastavnog sredstva za predmet Građansko vaspitanje, što je novina u crnogorskom obrazovnom sistemu. Recenzenti stripa su: dr Slavka Gvozdenović, redovan profesor na Filozofskom fakultetu, Nikšić; mr Vesko Gagović, direktor OŠ „Sutjeska“, Podgorica; Biljana Ćulafić, profesor crnogorskog jezika i književnosti, OŠ „Vlado Milić“, Podgorica, mr Zoran Lalović, psiholog, Zavod za školstvo, Podgorica, Rada Mujović, pedagogica, OŠ „Sutjeska“, Podgorica. Nacionalni savjet za obrazovanje je, na sjednici održanoj 24. decembra 2013. godine, odobrio za upotrebu u školama strip Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima kao pomoćno nastavno sredstvo u nastavi Građanskog vaspitanja.

Strip čini pet epizoda, osmišljenih na osnovu najčešćih tema o kojima su djeca iz cijele Crne Gore pisala Ombudsmanu: diskriminacija – posebno po osnovu invaliditeta i društveno-imovinskog statusa, vršnjačko nasilje i nasilje nastavnika prema djeci, nedovoljna uključenost djece u donošenje odluka koje ih se tiču.

Autore stripa – scenariste i crtača izabrala je komisija, osnovana za potrebe projekta, koju su činili predstavnici Ministarstva prosvjete (Tamara Milić), Zavoda za školstvo (mr Radoslav Milošević Atos), Zavoda za udžbenike (Nađa Durković), UNICEF-a (Nela Krnić-Brković), Ombudsmana (Nevenka Stanković i Duška Šljivančanin) i NVO Akcije za ljudska prava (mr Tea Gorjanc-Prelević).

Back to Top