Posjeta iz Albanije

Predstavnik Ministarstva prosvjete i sporta Albanije Agim Leka, prvi savjetnik ministra, boravio je u dvodnevnoj radnoj posjeti Zavodu.

Cilj posjete bilo je unapređenje saradnje uspostavljene tokom 19. sajma knjiga u Tirani, novembra 2016. Sastanku sa direktorom Radišom Šćekićem i Dimitrovom Popovićem, urednikom za izdanja na albanskom jeziku, prisustvovao je i  Kadri Imeri, direktor Odsjeka za obrazovanje Skadarskog okruga, i Festor Volaj, direktor Odsjeka za obrazovanje Opštine Velika Malesija. Tom prilikom razgovarali su o mogućnostima saradnje u oblasti izdavanja udžbeničke i vanudžbeničke literature za nastavu na albanskom jeziku.

Predstavnici Zavoda ponudili su albanskim izdavačima podršku na putu reforme tamošnjeg obrazovnog izdavaštva i izrazili spremnost da im prenesu crnogorsko iskustvo. Takođe, ponudili su i mogućnost preuzimanja licence za Zavodova izdanja za nastavu na albanskom jeziku.

Gospodin Leka je obišao knjižare i magacin Zavoda. Zahvaljujući na gostoprimstvu, izrazio je uverenje da će dobrosusjedski odnosi Crne Gore i Albanije napredovati i u oblasti obrazovnog izdavaštva.

Back to Top