Novo izdanje Zavoda: prvi tom „Ogleda o ruskoj književnosti XIX vijeka“, Jevrema Bjelice

Prvi tom „Ogleda o ruskoj književnosti XIX vijeka“ autora Jevrema Bjelice objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, početkom  januara 2017. godine. Priređeno izdanje djela Jevrema Bjelice nije samo zavještanje čovjeka koji je uložio veliki trud i ljubav prema ruskoj književnosti, nego i omaž jednom dobu. O svemu tome govori dr Tatjana Jovović, koja je priredila  dvotomno izdanje, kojeg čine tekstovi iz sedam knjiga dr Jevrema Bjelice, nastalih u periodu od 1983. do 2009. godine. Opredjeljujući se za jednostavnost hronološkog pristupa, radovi predstavljaju svojevrsni pregled istorije ruske književnosti XIX i XX vijeka.

Jevrem Bjelica (1933‒2012) je bio unikatna figura svog doba. Bio je student generacije na slavističkim studijama na skopskom univerzitetu „Ćirilo i Metodije“. Radio je u Službi državne bezbjednosti, ali je takođe 25 godina honorarno predavao ruski jezik na Univerzitetu Crne Gore. Na Univerzitetu „Lomonosov“ je doktorirao na temu „Sovjetska poezija od sredine pedesetih godina“.     

Kako u predgovoru navodi Tatjana Jovović, struktura Bjeličinih tekstova počiva na klasičnom i sveobuhvatnom postupku, gdje se najprije daje iscrpan biografski portret pisca koji u pozitivističkom maniru osvjetljava i neke elemente njegovog književnog opusa, zatim geneza stvaralaštva uz opšti pregled djela, a onda se fokus pomjera na pojedinačna ostvarenja i književne probleme. Prvi tom počinje Puškinovim pjesničkim genijem, slijede M. Ljermontov, F. Tjutčev, N. Njekrasov, N. Gogolj i drugi značajni pisci. Ogroman i entuzijastičan trud Jevrema Bjelice, po obimu i rasponu interesovanja jedinstven u crnogorskoj publicističkoj rusistici, oplemenjen ljubavlju prema odabranim temama, obnoviće interesovanje za jednu od najvećih svjetskih književnosti i popularizovaće ruske pisce među mladim generacijama, ukazuje Tatjana Jovović.

Ovim posebnim izdanjem Zavod za udžbenike i nastavna sredstva - Podgorica daje doprinos u očuvanju vrijednosti književne kritike i afirmisanju kulturnog i istorijskog naslijeđa Crne Gore.

Urednik izdanja je Maja Malbaški, a glavni urednik Radule Novović.

U drugom tomu, koji će se naći u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u martu 2017. godine, sabrani su ogledi o pjesnicima i piscima koji su obilježili burni XX vijek kada počinje raskošno srebrno doba ruske kulture.

Back to Top