Knjiga bajki „Duh Manitog jezera“ Dragane Kršenković-Brković dobila nagradu White Ravens

Internationale Jugendbibliothek iz Minhena na svom novom redizajniranom sajtu, obogaćenom brojnim podacima o aktivnostima ove svjetski značajne institucije, naročitu pažnju obraća i na nagradu White Ravens.

Ovu nagradu Internationale Jugendbibliothek dodjeljuje knjigama za djecu zbog njihovog izuzetnog i/ili inovativnog umjetničkog i književnog stila. Poslije Astrid Lindgren Memorial Award, koju dodjeljuje Vlada Švedske, i Hans Christian Andersen Award, koju dodjeljuje Vlada Danske, White Ravens se smatra najvećom nagradom u književnosti za djecu na svijetu.

Knjiga bajki Duh Manitog jezera Dragane Kršenković-Brković dobila je White Ravens nagradu 2011. godine. Ovu knjigu štampao je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u okviru novopokrenute biblioteke Zublja.

Na posebnoj stranici sajta Internationale Jugendbibliothek o Duhu Manitog jezera je, između ostalog, zapisano:

U četiri nove bajke autorka uspijeva da predstavi susret dobra i zla na tipično bajkovit način, utkivajući rezultat sukoba u različite sižee: u avanturu koja se dešava u mističnom podvodnom svijetu, u skandinavsku sagu, u legendu o Zorou i u sadašnje vrijeme, u kojem se sin poslovnog magnata bori za pravednije društvo. Zahvaljujući njihovoj dramskoj formi (…) ove bajke dobijaju na tolikoj neposrednosti da podsjećaju na sekvence iz nekog fantastičnog filma; takođe, one tokom čitanja stvaraju tako ogroman vrtlog da čitaoci teško mogu da im odole.

Linkovi:

http://www.ijb.de/en/about-us.html

http://www.ijb.de/en/reference-library/white-ravens-online.html

Back to Top