INTERNACIONALNI SAJAM KNJIGA: PROMOCIJA KNJIGE KRUG ZAČARANOG VREMENA MIRAŠA MARTINOVIĆA

Na 3. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici promovisana je knjiga Miraša Martinovića „Krug začaranog vremena“, koju je izdao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u okviru edicije “Savremenik”. Osim autora, o knjizi su govorile prof. dr Sonja Tomović-Šundić i Jadranka Đerković, urednica izdanja.

Đerkovićeva je tom prilikom istakla da je Martinović pjesnik koji umije da se stopi s prošlošću i začara vrijeme, a njegova knjiga je veliki atlas, gradovi i hramovi su u ruševimana, ali niko  nije mrtav. Poetska zbirka „Krug začaranog vremena“ sinteza je njegovog pjesništva, odjek njegovih prethodnih djela. Njegove pjesme su istorijske, mitske, ali i lične.

Sonja Tomović-Šundić smatra da je kompoziciono, tematski, leksički i stilski „Krug začaranog vremena“ jedno zrelo pjesničko ostvarenje. “U Martinovićevim pjesmama sve što jeste je ono što je bilo, a budućnost zavisi od onog što je prošlo. To je pjesnički dijalog sa prošlošću. Pjesnikova svijest je ono bez čega prošlost ne bi mogla da govori, a Martinović razbija kalendarsko, istorijsko vrijeme. U njegovoj poeziji preovladavaju simboli prethrišćanskog vremena. U njegovoj poeziji vrijeme je krug, ne teče linearno. Svaki početak je kraj i svaki kraj je početak”, naglasila je ona.

Posjetioci su imali priliku da čuju Martinovićevu pjesmu „Melpomena“ iz 1999.godine. „Melpomena“ je objavljena u knjizi „Putevi Prevalisa“, za koju Martinović kaže da je knjiga svih njegovih knjiga, a „Melpomena“ je programska pjesma.

N. N. 

Back to Top